Nederlandse Kooikerhondje

DSC_0199

 

 

 

 

Nederlansde Kooikerhondje är en Holländsk ras som har funnits sedan 1600-talet men efter andra världskriget var den nästintill utrotad. Det var tack vare den holländska baronessan van Hardenbroek van Ammerstol gedigna avelsarbete som rasen överlevde. I Sverige har rasen funnits sedan 1994.

 

Nederlandse Kooikerhondje fick sitt namn då den lockade änder in i specifika burar, "Kooi", som i sin tur gav smeknamnet "Kooiker" till jägaren själv. Därefter tillades "Hondje", som betyder "hund" och gav med det innebörden "Kooikerns hund".

Idag kallas rasen till vardags för "Kooiker".

Kooikerns främsta uppgift var att som sagt att locka änder vid fångst, men den hade även som uppgift att hålla efter skadedjur på gårdarna och larma ägarna om obehöriga kom in på området. Det är en högt intelligent och sportig allroundhund som idag används framgångsrikt inom många hundsporter.


Genom en unik stambok av rasen sedan 1942 finns det bra verktyg för att förebygga sjukdomar inom rasen och idag klassificeras Kooikern som en relativt frisk ras utan några specifika belastningar av sjukdomar.

Kooikern ska ha en sund kroppsbyggnad utan överdrifter och ligger enligt dess rasstandard på en mankhöjd om 37-42 cm för hanar och 35-40 cm för tikar, dock kan storleken variera något. Den han en medellång vit päls med orangeröda fläckar och dess svarta fransar på öronen, "örhängen", är ett signum för rasen.


Man bör ha i åtanke att Kooikern är en signalkänslig hund och detta innebär att den lystrar och reagerar snabbt på andra hundars beteenden och sättet man själv uppfostran den, oftast räcker det med en marginell tonlägesändring för att den ska reagera. Kooikern får ofta väldigt personliga drag och de önskar ständigt få vara med en, dock är de inte alltid så intresserade av främlingar. Har man detta med sig och ger den uppmuntran, stöd och rätt vägledning redan som ung kan man få en underbar familjemedlem som kommer ge en många glädjefyllda år.

 

Länkar

Vill du veta mer om Kooikern finns information på rasklubbens och Svenska Kennelklubben hemsidor.

Svenska Kooikerhondjeklubben
www.skooi.se

Svenska Kennelklubben
www.skk.se